Question 1. If 20 Men Can Construct A Divider Of 112 Meters In Length In 6 Days, What Length Of A Comparable Divider Can Be Worked By 25 Men In 3 Days ?

Answer :

20 men in 6 days can construct 112 meters

25 men in 30 days can build=112*(25/20)*(three/6)

= 70 meters

Question 2. In A Race Of six hundred Metres, A Can Beat B By 60 Metres And In A Race Of 500 Metres, B Can Beat C By 50 Metres. By How Many Metres Will A Beat C In A Race Of 400 Metres ?

Answer :

A runs B runs C runs

six hundred metres race 600m 540 m

500 metres race 500 m 450m

Combing ratio A runs B runs C runs

300metres - 2700meters - 2430metres

Unitary A runs B runs C runs

Method 400mtres - 360 metres - 324 metres

∴ A beats C through four hundred-324 = 76 metres.

IBM Lotus Notes Interview Questions

Question three. In A Race Of six hundred Meters, A Can Beat B By 60 Meters And In A Race Of 500 Meters; B Can Beat C By 50 Meters. By What Number Of Meters Will A Beat C In A Race Of four hundred Meters ?

Answer :

Let's expect A finishes the six hundred m race in 60 sec, then

600/60 = 10 m/sec is his velocity

B traveled (600-60 = 540 m in 60 sec, therefore

540/60 = nine m/sec is B's speed

"in a race of 500 metres, B can beat C with the aid of 50 metres."

500/9 = 55.56 sec is B's time to complete a 500 m race

C traveled 500-50 = 450 m in fifty five.Fifty six sec, consequently

450/55.Fifty six = eight.1 m/sec is C's speed

By what number of will A beat C in a race of 400 metres?

400/10 = forty sec for A to run a 400 m race

C will journey eight.1*40 = 324 m in 40 sec therefore

C might be 400-324 = 76 m in the back of whilst A crosses the end line

Question four. On The Off Chance That The Accumulated Dividends On A Specific Total Of Cash For A Long Time At 10% For Each Annum Be Rs. 993, What Might Be The Basic Intrigue?

Answer :

Let P = Principal

A - Amount

We have a = P (1 + R/100)3 and CI = A - P

ATQ 993 = P (1 + R/100)3 - P

∴ P = Rs 3000/ -

Presently SI @ 10% on Rs 3000/ - for 3 yrs = (3000 x 10 x 3)/one hundred

= Rs 900/ -

IBM Lotus Notes Tutorial

Question 5. What Annual Installment Will Discharge A Debt Of Rs. 4600 Due In four Years At 10% Simple Interest ?

Answer :

Let the once a year instalment be Rs. A hundred. The first instalment can be paid one year from now i.E. 3 years earlier than it is truely due. The second instalment could be paid years from now i.E. 2 years before it is certainly due.

The 1/3 instalment may be paid 1 12 months earlier than it's far actually due.

The fourth instalment can be paid on the day the amount is truly due.

On the primary instalment the interest may be paid for 3 years, on the second for two years, at the 1/3 for 1 yr, at the fourth for 0 yr. In general an interest for 6 years could be paid (three + 2 + 1 + zero) on Rs. A hundred @ 10%. Interest = (a hundred × 6 × 10)/a hundred = Rs. 60 and the fundamental is Rs one hundred × four = Rs 400. The general mortgage that may be discharged is Rs. Four hundred + 60 = Rs. 460. Here the technique of Chain Rule might be applied. I.E. For Rs. 460 the instalment required is Rs. A hundred, for Rs. 4600 the instalment required is 4600 × one hundred/460 = Rs. A thousand.

IBM Websphere Interview Questions

Question 6. A Number Whose Fifth Part Expanded By five Is Equivalent To Its Fourth Part Lessened By five, Is

Answer :

X/five + five = x/4 - five

⇒ x/five - x/4 = 10

X/20 = 10

⇒ x = 2 hundred

Question 7. A Man Pushes Downstream 30 Km And Upstream 18 Km, Taking five Hours Each Time. What Is The Speed Of The Stream (contemporary) ?

Answer :

Let x=velocity of boat and y=speed of present day

=30/ (x+y)=18/(x-y)=five by means of fixing y=1.2 km/hr

IBM Websphere Tutorial IBM Cognos Interview Questions

Question 8. A Train 125 Meter Long Is Running At 50 Km/hr. In What Time Will It Pass A Man Running At five Km/hr In A Similar Bearing In Which The Train Is Going ?

Answer :

Distance=one hundred twenty five meter speed=50-5=45km/hr=>45*5/18=12.Five m/s

Time=125/12.Five=10sec

Question 9. A Is Twice As Fast As B Is Thrice As Fast As C. The Journey Covered By C In forty two Minutes, What Will Be Covered By A Is

Answer :

B is three times as rapid as C

C blanketed in 42 mins

B included in forty two/3=14 min

A is two times as rapid as B

A covers in 14*(1/2) = 7 min

IBM Informix Interview Questions

Question 10. A Can Complete A Work In 40 Days And B In 28 Days. In The Event That A And B Together Take Every Necessary Step, At That Point Roughly In How Long Will A Similar Function Be Finished ?

Answer :

A's 1day's paintings = 1/forty

B's 1day's work = 1/28

They can cooperate in = 1/40 + 1/28 = sixteen days (estimate)

IBM Cognos Tutorial

Question eleven. Teena Is More Youthful Than Rani By 6 Years. On The Off Chance That The Proportion Of Their Ages Is 6:8, Discover The Time Of Teena:

Answer :

On the off danger that Rani Age is x, at that point Teena age is x-6,

So (x-6)/x = 6/eight

=> 8x-forty eight = 6x

=> 2x = 48

=> x = 24

So, Teena age is 24-6 = 18 years

IBM DB2 Interview Questions

Question 12. A Man Purchases A Book For Rs.29.50 And Offers It For Rs 31.10. Discover His Gain Percent.

Answer :

So we have C.P. = 29.50

S.P. = 31.10

Gain = 31.10 - 29.50 = Rs. 1.6

Gain %=( Gain/Cost*one hundred)%

= (1.6/29.50*100)%=5.4%

IBM Lotus Notes Interview Questions

Question thirteen. Look At The Series: A4, __, C16, D32, E64. What Number Should Fill The Blank ?

Answer :

The letters Increase by means of 1; the numbers are duplicated through 2.

IBM DB2 Tutorial

Question 14. A Quick Typist Can Type Some Issue In 2 Hours And A Moderate Typist Can Type The Same In three Hours. In The Event That Both Kinds Consolidate, In What Amount Of Time Will They Wrap Up ?

Answer :

The short typist's paintings achieved in 1 hr = 1/2

The mild typist's work performed in 1 hr = 1/3

If they work to enroll in, paintings is done in 1 hr = 1/2+1/three = five/6 So,

the paintings will be completed in 6/5 hours. I.E., 1+1/five hours = 1hr 12 min

Question 15. What Is The Aggregate Of All Numbers Somewhere In The Range Of 100 And one thousand Which Are Distinct By 14 ?

Answer :

The number nearest to 100 that's extra noteworthy than 100 and divisible by way of 14 is 112, that is the main term of the association which ought to be summed. The wide variety nearest to 1000 which is underneath 1000 and awesome via 14 is 994, that is the last term of the arrangement. 112 + 126 + .... + 994 = 14(eight+nine+ ... + 71) = 35392

Aptitude Interview Questions

Question sixteen. Gavaskar's Average In His Initial 50 Innings Was 50. After The 51st Innings, His Average Was fifty one. What Number Of Runs Did He Score In His 51st Inning? (assuming That He Lost His Wicket In His 51st Innings)

Answer :

Add up to attain after 50 innings = 50*50 = 2500

Total score after fifty one innings = 51*51 = 2601.

So, runs made in the 51st innings = 2601-2500 = a hundred and one

If he had no longer lost his wicket in his 51st innings, he might have scored an unbeaten 50 in his 51st innings.

Question 17. I Drove 60 Km At 30 Kmph And After That An Extra 60 Km At 50 Km Ph. Register My Normal Speed Over My one hundred twenty Km.

Answer :

37 ½ km ph Solution: Time required for the initial 60 km = one hundred twenty min.

The Time required for the second one 60 km = 72 min.

Add as much as time required = 192 min

Average velocity = (60*a hundred and twenty)/192 = 37 half of

IBM BPM Interview Questions

Question 18. A Boat Can Go At A Speed Of 13 Km/hr In Still Water. On The Off Chance That The Speed Of The Stream Is four Km/hr, Discover The Time Taken By The Vessel To Go 68 Km Downstream.

Answer :

Speed downstream = (thirteen + four) km/hr = 17 km/hr.

Time taken to movement 68 km downstream = (68/17) hrs = four hrs

IBM Websphere Interview Questions

Question 19. A, B, C Are The Partner In A Business. During A Specific Year. A Got 33% Of The Benefit. B Got One-fourth Of The Benefit And C Got The Rest Of The Rs. 5000. What Amount Of Measure Of Cash Did A Get?

Answer :

Lets expect Total gain x

x * (1-1/three-1/four) = 5000

=> x*(12-four-three)/12 = 5000

x = 5000*12/5 = Rs. 12000

so An's offer = Rs. (1/three*12000) = Rs. 4000

Question 20. A Man Possesses 2/three Of The Statistical Surveying Bureau Business And Offers 3/4 Of His Offers For Rs. 75000. What Is The Value Of Business?

Answer :

three/4 of his offer = 75000

So his provide = 100000.

2/three of commercial enterprise esteem = a hundred thousand

So upload as much as esteem = 150000

Oracle Aptitude Interview Questions

Question 21. Nirmal And Kapil Began A Business Contributing Rs. 9000 And Rs. 12000 Separately. Following A Half Year, Kapil Pulled Back Portion Of His Speculation. In The Event That Following A Year, The Aggregate Benefit Was Rs. 4600, What Was Kapil's Share Initially ?

Answer :

Nirmal: Kapil = 9000*12:(12000*6+6000*6) = 1:1

Kapil percentage = Rs. [4600 *(half of)) = Rs. 2300

Question 22. Anirudh, Harish, And Sahil Put A Sum Of Rs.1, 35,000 In The Proportion five:6:4 Anirudh Contributed Has The Capital For eight Months. Harish Contributed For A Half Year And Sahil Contributed For 4 Months. On The Off Chance That They Acquire A Benefit Of Rs.75, 900, Then What Is The Offer Of Sahil In The Profit ?

Answer :

Anirudh make a contribution for 8 months, Harish contributed for 6 and

sahil for 4 months in the share of 5:6:four

so share = five*eight : 6*6 : 4*four

=> 40:36:sixteen

=> 10:nine:4

So sahil's income= (four/23)*75900 = 13200

Question 23. A Begins Riding His Bicycle At 10 Am With A Speed Of 20kmph And B Likewise Begins At 10 Am With A Speed Of 40kmph From A Similar Point In A Similar Way. Returns South At 12 O'clock And B Turns North At 11 Am. What Will Be The Distance Between A And B At 2 Pm ?

Answer :

At 12 O'clock, A cover 40km and on the other facet B at 11 o clock cowl 40km, again they went toward each different (that's surely the separation among them), this is A wishes to make a journey 2hr (From 12 to two at 20km/hr.) i.E. 2*20=40km and contrary facet B wishes to Travelled out 3hr (From eleven to 2 at 40km/hr.) i.E. Three*forty=120Km.

At that point Then the entire distance traveled by using them is the Actual distance between them i.E. 40+a hundred and twenty= 160Km

TCS Aptitude Interview Questions

Question 24. 60 Liters Of Diesel Is Required To Movement six hundred Km Utilizing An 800 Cc Motor. In The Event That The Volume Of Diesel Required To Cover A Separation Changes Specifically As The Limit Of The Motor, At That Point What Number Of Liters Of Diesel Is Required To Movement 800 Km Utilizing 1200 Cc Motor ?

Answer :

Let hold 800 cc regular and compute the measure of diesel for 800 km

800*60/six hundred=80 liters.

Presently, verify diesel required for brand new separation i.E. 800 km,

eighty*1200/800=one hundred twenty liters.

IBM Cognos Interview Questions

Question 25. If A Person Walks At 14 Km/hr Instead Of 10 Km/hr, He Would Have Walked 20 Km More. The Actual Distance Traveled By Him Is:

Answer :

Let the actual separation voyaged be x km.

At that factor, x/10 = (x + 20)/14.

=> 14x = 10x + 2 hundred

=> 4x = two hundred.

=> x = 50 km.